2024-10-11 05:45Pressmeddelande

Värmlands nationella gästnätter ökade mest i Sverige

Hotellrum med utsiktHotellnätterna ökade med 26 procent för de internationella besökarna. Foto: Elite Stadshotellet Karlstad

Värmland blir en allt mer populär destination att besöka. Regionen hade störst procentuell ökning i landet av nationella gästnätter i somras. De preliminära siffrorna visar att besöksnäringen nu är på god väg att återhämta sig efter de tuffa pandemiåren. ­

– Det här är oerhört glädjande och visar på vikten av att fortsätta arbeta för att Värmland ska vara en attraktiv plats att besöka, säger Mia Landin, vd för Visit Värmland.

 

Under juni, juli och augusti ökade antalet nationella gästnätter i länet med hela tio procent jämfört med förra sommaren, enligt statistik från Tillväxtverket. Det är den största procentuella ökningen i hela landet. För det totala antalet gästnätter är den procentuella ökningen på sju procent näst störst i landet – endast Södermanland ökar mer.

– Det här är oerhört glädjande och visar på vikten av att fortsätta arbeta för att Värmland ska vara en attraktiv plats att besöka, säger Mia Landin, vd för Visit Värmland.

För riket i stort ökar antalet gästnätter med en procent jämfört med förra sommaren.

 

Nationella besökare stod för 57 procent av övernattningarna och de internationella gästerna stod för 43 procent – en liknande fördelning som föregående år. De internationella besökarna kommer huvudsakligen från Norge, Tyskland, Nederländerna, Danmark och Belgien.

– Värmlands attraktionskraft fortsätter att växa, och vi ser ett ökat intresse från både svenska och utländska besökare, säger Mia Landin, vd för Visit Värmland. 

 

När det gäller boendeform ökade hotellövernattningarna i Värmland med nio procent, vilket även ligger i linje med de stora hotellsatsningar som gjorts i Karlstad de senaste åren. Under 2024 har Karlstad fått fler än 376 nya bäddar tack vare två nyöppnade hotell, något som stärker regionens förmåga att ta emot fler gäster. ­

– Båda hotellen i Karlstad har varit välkomna tillskott i utbudet och vi ser fortsatt ett behov av fler hotellbäddar för att kunna möta efterfrågan. De här satsningarna är viktiga för Värmland, säger Mia Landin.

Antalet hotellnätter har också ökat i sommar, framför allt hos de internationella besökarna. De utländska gästernas hotellnätter i Värmland ökade med hela 26 procent i somras, även om majoriteten av dem främst väljer camping som boendeform. Bland de nationella besökarna ökade hotellnätterna med två procent, här var det istället campingnätterna som ökade – med hela 19 procent. 

 

Hos Tillväxtverket kan du ta del av mer statistik kring gästnätter.



Om Visit Värmland

Visit Värmland arbetar för besöksnäringen i Värmland. Våra tillgångar är våra medlemmar; företag, föreningar, organisationer och kommuner som tillsammans jobbar för att stärka och utveckla en hållbar värmländsk besöksnäring.


Kontaktpersoner

Mia Landin
Vd
Mia Landin
Frida Jansson Högberg
Kommunikatör
Frida Jansson Högberg