2024-02-22 14:40Pressmeddelande

Stark avslutning på året för värmländska gästnätter

Utsikt över ett vinterlandskap med en gärdsgård i förgrundenUtsikt över Långberget. Foto: Tina Bredsberg.

Det blev en stark avslutning på 2023 för gästnätter i Värmland. Under december ökade antalet gästnätter med sju procent jämfört med samma period föregående år. Allra mest ökade gästnätterna från utländska besökare.

Siffrorna, som är preliminära och kommer från Statistiska centralbyrån, visar att gästnätterna var fyra procent fler än under december 2019, innan pandemin förändrade våra resvanor. 

Utländska övernattningar steg med hela 33 procent under december 2023 jämfört med samma period föregående år. Skillnaden mot december 2019 är ännu större, imponerande 65 procent. Gästerna kom i huvudsak från Danmark, Nederländerna och Norge. Svenska gästnätter ökade med två procent, framför allt inom boendeformer som stugor, vandrarhem och privatägda stugor och lägenheter. 

– Det är väldigt glädjande att fler valde att besöka Värmland under december och vi ser fortsatt ett stort intresse av att komma hit under vintern, säger Mia Landin, vd för Visit Värmland. 
– Vårt fokus ligger fortsatt på att förstärka våra marknadsföringsinsatser för att locka ännu fler besökare till vår fantastiska region.

Preliminära helårssiffror visar en blygsam minskning av antalet gästnätter i Värmland med två procent jämfört med 2022. Minskningen av nationella kommersiella övernattningar förklaras av att fler svenskar valde att resa utomlands under 2023 på grund av ett regnigt och kyligt sommarväder i Sverige. 

Däremot noterades en glädjande ökning av internationella gäster med fyra procent, och förhoppningen är att denna trend fortsätter. Gästerna kom till Värmland från Norge, Nederländerna, Tyskland, Danmark och Sydkorea. 

Visit Värmland fortsätter att analysera statistiken och arbetar givetvis vidare för att främja besöksnäringens tillväxt i regionen under 2024. Vi verkar för att Värmland ska bli en bättre plats för alla som lever, bor, besöker och verkar här.

Hos Tillväxtverket kan du hitta mer statistik. 


Om Visit Värmland

Visit Värmland arbetar för besöksnäringen i Värmland. Våra tillgångar är våra medlemmar; företag, föreningar, organisationer och kommuner som tillsammans jobbar för att stärka och utveckla en hållbar värmländsk besöksnäring.


Kontaktpersoner

Mia Landin
Vd
Mia Landin
Frida Jansson Högberg
Kommunikatör
Frida Jansson Högberg