2024-03-12 10:13Pressmeddelande

Rekordstart på året för värmländska gästnätter 

Skidåkare i backen med snötäckta granar i dalen.Värmland har fått en flygande start på året när det gäller gästnätter. Foto: Hovfjället.

Det har varit en kanonstart på året för de värmländska boendeanläggningarna. Inte sedan mätningarna började har så många gästnätter registrerats tidigare i Värmland under en januarimånad. 

Den fina vintersäsongen visade sitt tydliga resultat redan i januari då antalet värmländska gästnätter låg på cirka 260 000, en ökning på elva procent jämfört med januari 2023. Den procentuella ökningen är dessutom den näst största i Sverige, endast Norrbotten hade en högre tillväxt. Siffrorna är de högsta för Värmland som uppmätts sedan mätningarna började 2008.

– Vi är förstås oerhört glada över att 2024 startar så bra och hoppas att den här positiva trenden fortsätter under hela vintern, säger Mia Landin, vd för Visit Värmland.

Stor ökning av danska besökare

De internationella gästnätterna ökade också markant – hela 42 procent fler än januari 2023. Besökarna kom huvudsakligen från Danmark, Tyskland och Norge. Den största gruppen står Danmark för med cirka 30 000 besökare, i sin tur ännu en rekordökning med 50 procent jämfört med samma period förra året.

– ­Vi såg under 2023 att fler danskar valde att semestra i Sverige och det syns ännu tydligare när man tittar på januaris siffror. Man vill åka på vintersemester och valutaläget i kombination med att vi har så fina anläggningar gör att man väljer att resa till Värmland, säger Mia Landin.

Majoriteten av gästnätterna står fortfarande svenskarna för. I år uppgick de nationella gästnätterna i Värmland till 205 000, även detta är en ökning med fem procent jämfört med januari 2023. Ökningen förklaras av att många väljer att semestra i Sverige på våra familjevänliga skidanläggningar i stället för att åka utomlands.


Om Visit Värmland

Visit Värmland arbetar för besöksnäringen i Värmland. Våra tillgångar är våra medlemmar; företag, föreningar, organisationer och kommuner som tillsammans jobbar för att stärka och utveckla en hållbar värmländsk besöksnäring.


Kontaktpersoner

Mia Landin
Vd
Mia Landin
Frida Jansson Högberg
Kommunikatör
Frida Jansson Högberg