2023-11-08 16:03Pressmeddelande

Bra sommar för besöksnäringen trots regnigt väder

Kvinna som står på en balkong och blickar ut över en skog

Värmland fortsätter att locka besökare. I år har vi sett en boom av danska besökare och de östasiatiska gästerna börjar åter resa hit. Besöksnäringen klarade sig bra under sommaren, trots en svag krona och regnigt väder som ledde till färre gästnätter.

 

Antalet danska gästnätter i Värmland har ökat med hela 85 procent mellan januari och september i år jämfört med förra året enligt siffor från Tillväxtverket. Även under sommaren (juni, juli och augusti) valde många danskar Värmland som semesterdestination – antalet gästnätter ökade med 16 procent.

– Det är oerhört glädjande att se att fler danska gäster väljer att semestra i Värmland. Vi jobbar mycket med att marknadsföra Värmland på den danska marknaden och kommer att fortsätta med detta för att trenden ska hålla i sig, säger Mia Landin, vd på Visit Värmland. 

 

En annan positiv nyhet är återkomsten av gäster från Asien, som sedan pandemin legat på obefintliga nivåer. Majoriteten av övernattningarna sker i Karlstad, främst på hotell, men även exempelvis Eda har sett en ökning av gästnätter från Asien. Överlag ökar de internationella hotellnätterna i Värmland med 13 procent under sommaren, medan campingarna tappar fjorton procent på grund av vädret.

 

Väder och inflation påverkade

Sommarens gästnätter i Värmland påverkades både av det regniga vädret och den svaga kronan. Totalt minskade gästnätterna med sex procent jämfört med förra årets kanonsommar. För riket är minskningen tre procent. En orsak till att Värmland minskat mer än riket är att campingar utgör en stor del av gästnätterna.

– Att antalet gästnätter i sommar inte blev lika många som under förra sommaren var väntat med tanke på det ekonomiska läget och vädret, säger Mia Landin. 

 

Våra norska grannar utgör den största gruppen av utländska turister i Värmland. I somras minskade de norska gästnätterna med en femtedel jämfört med förra sommaren. September visade däremot på en ökning med 42 procent jämfört med september 2022.

– Norge är en betydande marknad för oss men också en stabil sådan. Vi kommer att fortsätta att arbeta med att lyfta vårt fantastiska utbud och marknadsföra Värmland i Norge, säger Mia Landin.

 

Efter flera år av semestrande på hemmaplan har svenskarnas utlandsresande tagit fart igen – inte minst till soligare destinationer. Därför ser vi också en minskning av övernattningar av nationella gästnätter med fem procent under sommaren.

– Trots lite tapp så vittnar våra näringsidkare om en helt okej sommar och vi ser att vi i Värmland även följer den nationella trenden. Nu ser vi fram emot en förhoppningsvis finfin vinter, säger Mia Landin.

Visit Värmland arbetar med att analysera statistiken för 2023 och vi kommer att ta med oss insikterna och kunskaperna in i planeringen för 2024. Dessa insikter är viktiga för vår marknadsföring och för insatser som kan stärka företagen inom den värmländska besöksnäringen.

 

All statistik hittar du här: https://tillvaxtdata.tillvaxtverket.se/statistikportal#page=72b01aa0-1d4a-425c-8684-dbce0319b39e


Om Visit Värmland

Visit Värmland arbetar för besöksnäringen i Värmland. Våra tillgångar är våra medlemmar; företag, föreningar, organisationer och kommuner som tillsammans jobbar för att stärka och utveckla en hållbar värmländsk besöksnäring.


Kontaktpersoner

Mia Landin
Vd
Mia Landin
Frida Jansson Högberg
Kommunikatör
Frida Jansson Högberg