Årets Uppstickare 2024 är Skärgårdsveckan. Under Värmlands Besöksnäringsdagar i Sunne hyllades flera pristagare inom den värmländska besöksnäringen.
Värmlands Besöksnäringsdagar pågår under dagarna två på Selma Spa i Sunne där såväl företagare som det offentliga samlas för att nätverka och bli inspirerade av smarta och intressanta föreläsare. Årets tema för dagarna är Värmlands Besöksnäringsstrategi, som är en ledstjärna för hur Värmland ska bli en än mer attraktiv och konkurrenskraftig region.
– Det här är höjdpunkten på året för oss som arbetar med att främja besöksnäringen och med att stärka Värmland som region; att samlas och bli klokare tillsammans som en av Värmlands viktigaste näringar, säger Mia Landin, vd på Visit Värmland.
Utmärkelsen ett kvitto
Under kvällens middag har flera priser delats ut till välförtjänta företagare och studenter i besöksnäringens tecken.
Årets Uppstickare delas ut till en aktör som genom nytänkande, utveckling av befintlig verksamhet eller nystart, utmärkt sig inom besöksnäringen i Värmland. Beskrivningar som mycket väl passar in på årets vinnare, Skärgårdsveckan i Kristinehamn, som arrangerades för första gången i somras. Under evenemanget arrangerades ett sextiotal aktiviteter som riktade sig till alla åldrar.
– Det här är ett kvitto att vi har tänkt rätt med det vi vill göra, säger Camilla Svensson som arrangerar evenemanget tillsammans med Petra Eriksson.
– Det är också ett kvitto på att det här är vad folk vill ha. Vi fick höra att ”ni kan inte rikta er till alla” men vi sa att det är alla eller ingen – och vi nådde alla, säger Petra Erikssson.
Motiveringen lyder:
”Med segling som grund har passionerade eldsjälar skapat ett evenemang som engagerar invånare, lockar besökare och samlar näringsliv, föreningar samt lokala aktörer. Tävlingarna och aktiviteterna erbjuder en unik upplevelse som lyfter fram regionens styrkor, från natur och kultur till gemenskap och livskvalitet. Detta initiativ är mer än en sporthändelse; det fungerar som en katalysator för samverkan och innovation i hela samhället. Genom att synliggöra Vänerns potential bidrar initiativet till att stärka Värmlands besöksnäring, och positionerar slutligen Kristinehamn som en attraktiv skärgårdskommun och destination. ”
De två andra finalisterna var Tr:actor Teater i Sunne och Margurites ost och charkbutik på Hammarö.
”Otroligt stolta”
Tidigare i höstas korades Bröderna Olsson till vinnare av Värmlands Turismpris 2024 och kommer dessutom att vara regionens nominering till Stora Turismpriset som delas ut i december. Men det är först nu som vinnarna firas ordentligt:
– Vi är otroligt stolta över att ha blivit utvalda eftersom det finns så många bra turistmål i Värmland. Det har också varit ett hektiskt år med två festivaler och öppnandet av Fratelli, så att vi får uppskattning och att folk tycker att vi gör intressanta produkter är skitkul, säger Andreas Olsson.
Vänern har potential
Vänern stod åter i fokus när priset för Årets Uppsats delades ut. Priset riktar sig till studenter vid Turismprogrammet på Karlstads Universitet. Vinnaren Anton Olsen har i sin uppsats ”En framtidsvision om Vänern kopplat till besöksnäring i Karlstad” undersökt hur olika aktörer arbetar med besöksnäring kopplat till Vänern samt vilken potential Vänern har inom besöksnäringen.
– Det var roligt att skriva om Vänern och jag kände att man som Karlstadsbo inte har diskuterat Vänern så mycket. Jag tror det finns en potential att arbeta vidare med besöksnäring och identitet kring Vänern, säger han.
Mer information om motiveringarna och uppsatserna hittar man här.
Visit Värmland arbetar för besöksnäringen i Värmland. Våra tillgångar är våra medlemmar; företag, föreningar, organisationer och kommuner som tillsammans jobbar för att stärka och utveckla en hållbar värmländsk besöksnäring.