2022-02-08 10:00Pressmeddelande

Uppväxlade möjligheter att kombinera cykel och buss i sommar

Visit VärmlandVisit Värmland

Nu har Visit Värmland tillsammans med Region Värmland och Nobina gjort flera stora satsningar för att stärka Värmland som en hållbar cykeldestination. Under sommaren 2022 kommer ännu fler resenärer kunna ta med sig sin cykel på bussen.

Pilotprojektet Cykel på kollektivtrafiken startades förra sommaren och syftet med projektet var att öka möjligheterna för cykelturister att uppleva Klarälvsbanan och samtidigt resa hållbart och klimatsmart. Premiärsäsongen 2021 gav positiva resultat som nu utvecklats för att fler cykelturister ska kunna välja bussen som alternativ.

— Intresset var stort för vår satsning i somras och vi fick in många bra synpunkter och utvecklingsförslag från våra resenärer. Att kunna boka sin resa online är ett sådant exempel vilket nu kommer att vara möjligt inför sommaren 2022, säger Markus Bergman som är trafikchef regionbuss på Region Värmland.

Ta med cykeln på Värmlandstrafiks linje 600 och 700
Satsningen växlar inför 2022 upp på flera sätt. Bokningsmöjligheterna från 2021 utökas på linje 600, som tar resenärer till Klarälvsleden, så att det går att boka cykelplats vid fler turer och vid ytterligare två hållplatser, Ekshärad och Värnäs. I år blir det dessutom möjligt för cykelturister att ta sig till vissa delar av Unionsleden, genom att flera av Värmlandstrafiks bussar på linje 700 mellan Karlstad och Töcksfors utrustas med cykelställ.

Inför sommaren lanseras också en separat tidtabell för cykel på buss och ett digitalt bokningssystem för att förenkla bokningen för resenärerna. En satsning som gör Värmland mer lättillgängligt men som samtidigt gör det enklare för resenärer att kunna välja ett hållbart resande.

Cykelsatsningen pågår under sommartidtabellen 2022 mellan 13 juni – 14 augusti och det går att boka cykelplats vid ett flertal av busslinjernas turer på både vardagar och helger. Resenärerna kan lasta på och av sina cyklar på ett antal utvalda hållplatser och det finns plats för två cyklar samtidigt.

— Vi är otroligt glada och stolta över att kunna presentera flera nya satsningar för att kunna ta ytterligare ett kliv i utvecklingen mot att vara en attraktiv cykeldestination. Att nu även kunna erbjuda cykelturister möjligheten att ta sig med buss till Klarälvsbanan, Klarälvsleden och Unionsleden är ett stort steg i rätt riktning för Värmland, säger Niclas Wikman, projektledare på Visit Värmland.

Om Cykel på kollektivtrafiken
Cykel på kollektiven är en del av projektet Investeringsprojekt servicesstuktur cykelleder Värmland - Västra Götaland som finansieras av Tillväxtverket och Region Värmland och startade under sommartidtabellen 2021 på sträckan Karlstad-Hagfors med busslinje 600. Testet omfattade då samtliga helgavgångar under perioden samt några avgångar på tisdagar och torsdagar. Testet visade att det finns en tydlig efterfrågan och responsen från resenärer och busschaufförer var mycket positiv.

Den som vill ta med sig cykeln på bussen i sommar kommer att kunna boka plats, hitta tidtabell och ytterligare information på Värmlandstrafiks webbplats, varmlandstrafik.se.

För mer information
Markus Bergman, Trafikchef Regionbuss, tel 010-832 81 72, markus.bergman@regionvarmland.se.

Andreas Norum, Projektledare Visit Värmland, tel 054-776 60 06, andreas.norum@visitvarmland.com


Om Visit Värmland

Visit Värmland arbetar för besöksnäringen i Värmland. Våra tillgångar är våra medlemmar; företag, föreningar, organisationer och kommuner som tillsammans jobbar för att stärka och utveckla en hållbar värmländsk besöksnäring.


Kontaktpersoner

Mia Landin
Vd
Mia Landin
Frida Jansson Högberg
Kommunikatör
Frida Jansson Högberg
Jenny Nohrén
Kommunikatör
Jenny Nohrén
Andreas Norum
Projektledare Visit Värmland
Andreas Norum
Projektledare
Niclas Wikman