2024-09-12 05:05Pressmeddelande

Tre öars led – vandra från ö till ö på den nya leden i Kristinehamn

En familj går över en liten bro som går mellan öarna i Kristinehamns skärgård.Vandring över en spång på Tre öars led i Kristinehamns skärgård.

 

Omgiven av glittrande Vänern öppnar nu Värmland ännu en kvalitetssäkrad Hiking Värmlands-led för året – Tre öars led. En unik vandringsupplevelse genom skog, stränder och klipphällar i naturreservatet Värmlandsskärgården.

Visit Värmland och Kristinehamns kommun är stolta att över att presentera Tre öars led som den nyaste Hiking Värmland-leden. Tre öars led bjuder in till vandring omgiven av storslagna Vänern. Besökaren ges möjlighet att utforska tre natursköna öar i Kristinehamns skärgård – Vålön, Kalvön och Sibberön. Leden är fyra kilometer lång, enkel väg och går på mysiga skogsstigar, över släta klippor, på spångar över glittrande vatten och bland vajande vass. Den varierande naturen gör leden till en härlig dagsvandring som passar även för nybörjaren. Leden är en kvalitetssäkrad vandringsled, vilket innebär att leden blivit kontrollerad och godkänd enligt kvalitetssystemet Hiking Värmland som bygger på nationella kriterier.

– Att Värmland nu erbjuder så många som 23 Hiking Värmland-leder är en oerhörd styrka och att Tre öars led dessutom är kvalitetssäkrad på ”lätt nivå” kompletterar totalutbudet på ett bra sätt, säger Andreas Norum, ledutvecklare på Visit Värmland.

– Det är en spännande satsning att Kristinehamn kvalitetssäkrar just denna led, som är unik bland annat genom att den går på öar i skärgården. Det här stärker Värmland som vandringsdestination.

Vandringsleden är en del av Kristinehamns satsning på att främja hållbar turism och att ge besökare möjligheten att utforska skärgårdslivet i kombination med enklare vandring.

– Om man vill ge sig ut på en vandringstur i höst så är det Tre öars led som gäller! Den går genom otrolig skärgårdsmiljö, förbi både sandstränder och klippbad och när du kommer i mål vid Lakuddarna på Sibberön så får du storvinsten i form av en helt fantastisk utsikt över Vänerns obrutna horisont. Dessutom är chanserna stora att du får njuta av öarna och naturen helt på tu man hand eftersom leden endast nås sjövägen, säger Frida Persson, turism- och destinationsutvecklare i Kristinehamn.

Även resan till leden blir minnesvärd eftersom den kräver en tur på vattnet. Under sommarsäsongen går träbåten Stöten, Båtbuss 97, från Vålösundsbryggan till öarna Vålön och Kalvön. Nu under hösten tar man sig bäst till öarna genom att hyra en kajak hos Kayakomat, kanot hos Kristinehamn herrgårdscamping eller motorbåt från uthyrningen VÅG. För den som har egen båt kan man lägga till vid öarnas bryggor.

– Vandringsleden mellan Vålön, Kalvön och Sibberön har länge varit ett kommunalt paradis. Att nu ta nästa steg till en kvalitetssäkrad Hiking Värmland-led känns helt rätt, säger Kimmie Åhlén, driftchef, Tekniska förvaltningen vid Kristinehamns kommun.  

Fakta om öarna:
VÅLÖN
Kristinehamns största ö med omväxlande barrskog, långgrunda sandstränder, blåbär, smultron, svamp, vita syrener och lövträd. Service: båtbrygga, lekplats, rastplats, eldplatser, vindskydd och utetoa.

KALVÖN
Den minsta ön av de tre. Att kliva ut på gångbron mot Kalvön med vänervyer på båda sidor är mäktigt. Ön ingår i naturreservatet Värmlands skärgården. Uppmarkerade tältplatser finns. Service: båtbrygga, rastplatser, eldplatser, vindskydd och utetoa.

SIBBERÖN
Vid Lakholmsuddarna finns en magisk utsikt över Vänerns horisont. Ön ingår i naturreservatet Värmlands skärgården. Service: rastplatser, eldplatser, raststuga och utetoa.

Länkar:

Informationssida Tre Öars led: https://visitvarmland.com/kristinehamn/aktiviteter/vandra/vandra-tre-oars-led

Artikel om vandring på Tre öars led och fler upplevelser i Kristinehamns skärgård: https://visitvarmland.com/tips-och-guider/harligt-skargardsliv-pa-tre-oars-led-i-kristinehamn/

Informationssida Hiking Värmland: https://visitvarmland.com/destinationer/hiking-varmland/


Om Visit Värmland

Visit Värmland arbetar för besöksnäringen i Värmland. Våra tillgångar är våra medlemmar; företag, föreningar, organisationer och kommuner som tillsammans jobbar för att stärka och utveckla en hållbar värmländsk besöksnäring.


Kontaktpersoner

Andreas Norum
Projektledare Visit Värmland
Andreas Norum
Turism- & destinationsutvecklare Visit Kristinehamn
Frida Persson
Driftchef tekniska förvaltningen, Kristinehamns kommun
Kimmie Åhlén