2022-05-30 11:32Pressmeddelande

Ta med cykeln på bussen till Vänerleden i sommar

Visit VärmlandVisit Värmland

Ska du cykla Unionsleden, Vänerleden eller Klarälvsbanan i sommar? Då kan du ta bussen dit eller hem eller en bit på vägen! Genom ett gemensamt pilotprojekt mellan Region Värmland, Visit Värmland och Nobina är det nu nämligen möjligt att boka cykelplats på bussen.

Satsningen på cykelplatser på bussen startade sommaren 2021 med syftet att öka möjligheterna för cykelturister att uppleva Klarälvsbanan och samtidigt resa hållbart och klimatsmart. I år växlar pilotprojektet upp rejält med fler sträckor, avgångar och cykelställ.

Mellan den 13 juni och 14 augusti går det att ta med cykeln på bussen på ett stort antal av de bussavgångar som passerar Klarälvsleden, Unionsleden och nu även Vänerleden.

— Det känns extra kul att vi nu kan erbjuda anslutningar till Värmlands allra nyaste led, Vänerleden. Vi har arbetat hårt tillsammans med Region Värmland och Nobina för att få till anslutning med buss innan invigningen av Sveriges 6:e nationella cykelled nu på fredag och vi tror att många kommer att vilja testa på den i sommar, säger Niclas Wikman, projektledare på Visit Värmland.

Bokningen öppnar idag
Cykelplatsen bokas kostnadsfritt via cykelbokning.varmlandstrafik.se från och med idag och du kan välja mellan ett flertal turer på både vardagar och helger. På de här linjerna finns det bokningsbara avgångar:

 • 505 (Kristinehamn-Gullspång) tar dig till Vänerleden.
 • 600 (Karlstad-Värnäs) tar dig till Klarälvsbanan.
 • 700 (Karlstad och Töcksfors) tar dig till Unionsleden.
 • 800 (Karlstad-Åmål) tar dig till Vänerleden.

Det finns plats för två cyklar samtidigt på cykelstället och du kan lasta på och av din cykel på ett antal utvalda hållplatser.

Utveckling av ett uppskattat pilotprojekt
— Fjolårets premiärsäsong gav positiva resultat och vi fick in många bra synpunkter och utvecklingsförslag från våra resenärer. Många efterfrågade just fler avgångar och fler linjer, förklarar Markus Bergman som är trafikchef regionbuss på Region Värmland Kollektivtrafik.

  Satsar på fritidsresande 
  Att binda samman cykelturismen och kollektivtrafiken är en av flera satsningar på fritidsresande som nu görs inom kollektivtrafiken i Värmland.

  — Kollektivtrafik är så mycket mer än pendling till jobb och skola och vi behöver även arbeta med fritidsresande, turism och besöksnäring för att stärka Värmlands utveckling och ge fler hållbara resmöjligheter, säger Jesper Johansson (MP), kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Värmland.

  — Ett viktigt signalvärde att vi fortsätter att utveckla ett hållbart resande i Värmland tillsammans med Region Värmland och Visit Värmland. Vi gör det möjligt för fler att upptäcka kollektivtrafiken och våra fina cykelstråk, en riktigt bra kombination, säger Åsa Tobiasson, affärschef på Nobina Sverige AB.

   Kontakt
   Niclas Wikman, Projektledare Visit Värmland, 054-776 60 02.
   Markus Bergman, trafikchef regionbuss, Region Värmland, 010-832 81 72.
   Jesper Johansson (MP), ordförande Kollektivtrafiknämnden, Region Värmland, 072-254 55 71.


   Om Visit Värmland

   Visit Värmland arbetar för besöksnäringen i Värmland. Våra tillgångar är våra medlemmar; företag, föreningar, organisationer och kommuner som tillsammans jobbar för att stärka och utveckla en hållbar värmländsk besöksnäring.


   Kontaktpersoner

   Mia Landin
   Vd
   Mia Landin
   Frida Jansson Högberg
   Kommunikatör
   Frida Jansson Högberg
   Jenny Nohrén
   Kommunikatör
   Jenny Nohrén
   Andreas Norum
   Projektledare Visit Värmland
   Andreas Norum
   Projektledare
   Niclas Wikman