2023-06-28 15:05Pressmeddelande

Nu finns Hagfors Järnvägsmuseum på Roblox

Barn spelar Railblox

Roblox är ett populärt onlinespel med över 200 miljoner användare över hela världen. Nu har det även nått Hagfors Järnvägsmuseum. Under barnens dag i Hagfors den 10 juni gick startskottet för Railblox Hagfors – en digital tvilling av Hagfors Järnvägsmuseum i spelplattformen Roblox.

– Syftet är att använda Roblox för att skapa en spelvärld där spelare, främst barn och ungdomar, kan utforska museet och få utmaningar hämtade från Hagfors historia. Detta görs genom att smälta samman den digitala och fysiska miljön med hjälp av utmaningar och belöningar, berättar Pernilla Bredberg, projektledare på Visit Värmland.

Under det senaste halvåret har Hagfors Minnesmuseum, Visit Värmland, Compare och JR Education arbetat med förarbete, framtagande och lansering av spelet som nu alltså finns tillgängligt att spela i Roblox.

– Satsningen är unik av sitt slag och att synas i nya digitala plattformar är framtiden. Då Roblox erbjuder en plattform som likt Hagfors Järnvägsmuseum uppmuntrar till lek och nyfikenhet, ser vi detta som den perfekta kombinationen, säger Pernilla Bredberg på Visit Värmland.

Positivt mottagande bland barn och unga
Roblox är ett virtuellt universum som uppmuntrar till skapande, fantasi och att uppleva nya världar tillsammans med nya och gamla vänner världen över. I spelet kan användare besöka Hagfors Järnvägsmuseum digitalt och bland annat spela mini games och upptäcka tåg från förr. Genom mini games, som är ett spel i spelet, får du som spelar möjlighet att testa att leka konduktör och hålla koll på påstigande resenärer under resan från Hagfors till Karlstad, styra den bångstyriga ånghästen på en smal väg och avkoda meddelanden i telegrafen. I Railblox kan du samla poäng i de olika spelen och hamnar du högt på topplistan kan du vinna priser på det fysiska järnvägsmuseet!

– Spelet har mottagits med stor glädje och entusiasm, vilket förstås är jättekul! Vi hoppas på många spelsugna barn och ungdomar som tillsammans med sina familjer besöker oss under sommaren och framåt, säger Christina Axelsson, verksamhetschef på Hagfors järnvägsmuseum.

Spelet har skapat stort engagemang på kommunal nivå i Hagfors.

– Vi är väldigt stolta över att satsningen på att integrera ett digitalt spel i en historisk miljö hamnade just i Hagfors. På så vis lockar järnvägsmuseet både yngre och äldre besökare. Vi ser också stora möjligheter att inkludera våra skolor och utbildningar i det fortsatta arbetet med att förvalta och utveckla spelet, säger Tina Bergenbrink, kulturchef på Hagfors kommun.

Insatsen är en del av samverkansprojektet Innovationsarenor besöksnäringen i Värmland, där Visit Värmland och Compare arbetar för att skapa en innovativ besöksnäring med fokus på digitalisering och grön omställning.

– Det har varit ett fantastiskt engagemang i innovationsarenan i Hagfors, både från kommunen och från Järnvägsmuseet, vilket har varit en viktig framgångsfaktor för att kunna åstadkomma Railblox. Det som hittills gjorts med att utveckla den digitala tvillingen i Roblox är förhoppningsvis bara början på något större. Vi ser nu hur vi kan engagera både skola och utbildning i kommunen samt starka aktörer från näringslivet för att arbeta med både platsutveckling och kompetensförsörjning. Vi ser med glädje fram emot fortsättningen, säger Anders Solberg, innovationsledare på Compare. 

För mer information – kontakta:
Pernilla Bredberg, projektledare Visit Värmland
Tel: 070-535 93 41
E-post: pernilla.bredberg@visitvarmland.com 

Anders Solberg, innovationsledare Compare
Tel: 073-529 14 62
anders.solberg@compare.se 

Christina Axelsson, verksamhetschef Hagfors Järnvägsmuseum
Tel: 070-233 22 94
christina@monicazetterlundmuseet.se 

Logga Europeiska unionen - Europeiska regionala utvecklingfonden och Region Värmlands logga

 


Om Visit Värmland

Visit Värmland arbetar för besöksnäringen i Värmland. Våra tillgångar är våra medlemmar; företag, föreningar, organisationer och kommuner som tillsammans jobbar för att stärka och utveckla en hållbar värmländsk besöksnäring.


Kontaktpersoner

Pernilla Bredberg
Projektledare
Pernilla Bredberg