2022-10-13 10:00Pressmeddelande

Hagfors Järnvägsmuseum satsar på Roblox

null

I samverkan med Visit Värmland, Compare och Karlstad Makers ska Hagfors järnvägsmuseum utforska möjligheten med att knyta samman Roblox med en verklig plats.

Roblox* är en digitalspelplattform, med cirka tvåhundra miljoner användare i åldrarna ca 6-16 år som erbjuder spelarna en interaktiv spelmiljö där de kan besöka olika världar. Det projektet ska göra är att skapa en spelmiljö i Roblox som är så lik den fysiska miljön att uppdrag kan knytas samman mellan de två olika världarna.

– Det är såvitt vi vet första gången som Roblox används för att knyta samman den digitala och fysiska världen i syfte att attrahera besökare till en plats. Det känns väldigt spännande att Hagfors Järnvägsmuseum vågar testa nya innovativa metoder i sin utvecklingsresa, säger Pernilla Bredberg projektledare Visit Värmland.

På Hagfors Järnvägsmuseum kommer du Uddeholmsbolagets järnväg, NKlJ, in på livet. I det barnvänliga järnvägsmuseet visas gamla ånglok, elektriska lok, vagnar och arbetsredskap. Besökarna kan gå ombord i lok och vagnar och känna atmosfären från förr.

– När man kommer in på vårt museum blir man både glad och överraskad av allt som finns bevarat från NKlJ-tiden och av att det går att både se och röra och gå in och ut i lok och vagnar. Nu kommer möjligheten att göra detta redan på distans och det känns väldigt spännande och även extra roligt att historien knyts ihop med framtiden, säger Christina Axelsson verksamhetschef på Hagfors Järnvägsmuseum.

– Vi är väldigt stolta över att blivit utvalda för detta projekt och mycket nyfikna på hur vår värld kommer att knytas samman med Roblox världen. Självklart ser vi många möjligheter att här kunna utveckla och prova aktiviteter, som barn och unga direkt kan ta del av och ge feed-back på. Det ska bli spännande att följa utvecklingen och att få välkomna fler till vårt museum både digitalt och fysiskt, säger Tina Bergenbrink, Kulturchef Hagfors kommun.

*Roblox är en interaktiv virtuell värld där spelaren kan träffa och chatta med sina vänner, skapa egna spel och hitta på aktiviteter. Roblox är särskilt populär och närmare 26% av 10talisterna hänger på Roblox varje dag. Roblox har stort fokus på att spelaren ska kunna spela och umgås med sina vänner samtidigt, enligt Svenskarna och internet har närmare 6 av 10 barn i låg och mellanstadieåldern umgåtts med vänner i Roblox under 2022.Källa svenskarna och internet 2022

För mer information:
Pernilla Bredberg, projektledare Visit Värmland, Tel. 070-535 93 41, pernilla.bredberg@visitvarmland.com
Christina Axelsson, verksamhetschef Hagfors Järnvägsmuseum, Tel. 070-233 22 94, christina@monicazetterlundmuseet.se
Anders Solberg, Projektledare Compare, Tel 073-529 14 62, anders.solberg@compare.se
Tina Bergenbrink, Kulturchef Hagfors kommun, Tel. 070-384 75 34, tina.bergenbrink@edu.hagfors.se
Johan Rosén, Karlstad Makers, Tel. 070-764 07 14, johan@karlstadmakers.se

Insatsen är en del av projektet Innovationsarenor Besöksnäringen i Värmland:


Om Visit Värmland

Visit Värmland arbetar för besöksnäringen i Värmland. Våra tillgångar är våra medlemmar; företag, föreningar, organisationer och kommuner som tillsammans jobbar för att stärka och utveckla en hållbar värmländsk besöksnäring.


Kontaktpersoner

Mia Landin
Vd
Mia Landin
Jenny Nohrén
Kommunikatör
Jenny Nohrén
Andreas Norum
Projektledare Visit Värmland
Andreas Norum
Projektledare
Niclas Wikman