2021-11-24 17:39Pressmeddelande

Gamla Kraftstationen i Deje värdig finalist i Stora Turismpriset 2021

Visit VärmlandVisit Värmland

Det blev ingen vinst, men Gamla Kraftstationen i Deje är nöjda med att vara Värmlands representant och hyllas som finalist i Stora Turismpriset 2021.

Stora Turismpriset delas ut till ett företag eller annan organisation som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utveckling av besöksnäringen. Turism och besöksnäringen har varit hårt utsatt under pandemin och ett av kriterierna i Stora Turismpriset i år var omställning och att pristagaren utvecklat verksamheten genom att vända de negativa konsekvenserna på ett bra sätt.

Gamla Kraftstationen i Deje stod som vinnare av Värmlands Turismpris 2021 och var Värmlands bidrag till Stora Turismpriset 2021.

— Gamla Kraftstationen i Deje är värdiga finalister även om det inte räckte hela vägen och de har verkligen stärkts som besöksmål, trots att vi varit mitt i en pandemi. I sina fantastiska lokaler har de utvecklat sin verksamhet genom sitt engagemang, nytänk, framåtanda och kreativitet och skapat en miljö som besökarna på ett tryggt sätt kunnat ta del av, säger Mia Landin vd på Visit Värmland.

— Vi skriver ny historia nu i värmländska Deje, platsen där ingen trodde att något var möjligt. Men det vill jag bara utropa till omvärlden att det är inte förbehållet våra förfäder att hamna i historieböckerna! Att få representera varumärket Värmland till Stora Turismpriset är stort och hedersamt. Att synas bland jättar som Ice hotel i Jukkasjärvi, Skansen och Vasaloppet; Ja, det är lite wow faktiskt, säger Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare på Gamla Kraftstationen i Deje.

Sedan 2013 fungerar Gamla Kraftstationen i Deje som en unik konsthall med 11 meter högt i tak och drivs av den ideella föreningen Ulleruds Teateraktörer. Kreativiteten och innovationen i verksamheten är en central del då de varje år ställer ut konst från såväl etablerade konstnärer som nya talanger. Hållbarheten genomsyrar hela verksamheten med bakverk och mat som är lokalproducerade och ekologiska. Förutom konst och mat erbjuder Gamla Kraftstationen i Deje olika musikevenemang och är en kreativ samlingsplats för människor som vill skapa genom olika workshops. Under pandemin har Gamla Kraftstationen i Deje skapat kittet ”Make it your own ” för den som vill slöjda hemma och besökare registreras när de kommer och går för att begränsa antalet inne i lokalen.

Vinnare av Stora Turismpriset 2021 blev Vasaloppet och vinnare av hederspriset blev Ästad Vingård. Årets pris delades ut enligt nedan kriterier.

• Huvudkriterium: Pristagaren bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen.

• Hållbarhetskriterium: Pristagaren utvecklar metodiskt och målmedvetet en hållbar verksamhet

• Kunskapskriterium: Pristagaren utvecklar, sprider och delar nya färdigheter och kunskaper för att stärka besöksnäringen.

• Omställningskriterium: Pristagaren har under coronapandemin lyckats vända de negativa konsekvenserna av krisen till något som utvecklar verksamheten.


Om Visit Värmland

Visit Värmland arbetar för besöksnäringen i Värmland. Våra tillgångar är våra medlemmar; företag, föreningar, organisationer och kommuner som tillsammans jobbar för att stärka och utveckla en hållbar värmländsk besöksnäring.


Kontaktpersoner

Mia Landin
Vd
Mia Landin
Frida Jansson Högberg
Kommunikatör
Frida Jansson Högberg
Jenny Nohrén
Kommunikatör
Jenny Nohrén
Andreas Norum
Projektledare Visit Värmland
Andreas Norum
Projektledare
Niclas Wikman