2022-06-14 10:24Nyheter

Musik är Värmlands melodi

null

Svenska författare, svensk film, svensk musik och svensk konst tar världen med storm och intresset för kulturupplevelser under Sverigesemestern är stort - både bland svenska och internationella turister. Visit Sweden har lanserat kampanjen Cover Sweden där svenska skivomslag står som inspiration för kommande Sverigeresor och ledighet.

Vi svenskar kombinerar gärna vår semester med kulturupplevelser. Vi vill besöka berömda plaster och sevärdheter, strosa i parker och trädgårdar och äta god mat på lokala matmarknader och saluhallar. Genom att kombinera plats och kultur blir resan mer spännande och innehållsrik.

I Visit Swedens utspel som nyss lanserats kan du hänga med på en upptäcktsresa genom landet där Fredrik Strage skickar ut Erik Ekstrand och Ayan Jamal för att hitta nya spännande resmål – med hjälp av Sveriges musikskatt. I kampanjen får man upptäcka platserna som pryder några av de mest ikoniska skivomslagen och tar del av allt fantastiskt som finns att se och göra där. Nu har Värmlands skivomslag och plats publicerats!

Sven-Ingvars i Frödingland

I Visit Swedens ”Cover Sweden” representeras Värmland av skivomslaget “Sven Ingvars i Frödingland”, vars omslag pryds av sjön Värmeln och Brunskogs kyrka i Arvika kommun. Musiken kring Sven-Ingvars har utvecklats och återuppstått i nya kostymer under åren. Arvet efter Sven-Ingvars, som hade sitt genombrott redan på 60-talet, förs vidare av dagens medlemmar. Oscar Magnusson, Sven-Erik Magnussons son som har tagit över som sångare, har gett sig ut på vägarna för firandet av Sven-Ingvars 65-års jubileum med en ny turné.

– Vi är väldigt stolta över att man valde Sven-Ingvars omslag för att representera Värmland. Sven-Ingvars har inte bara skapat en av Värmlands, utan en av Sveriges, stora musikskatter. Lika stolta är vi över att bandet fortfarande är aktiva, turnerar och att de fortfarande är ett stort bidrag till vårt värmländska kultur och musikutbud, säger Mia Landin vd på Visit Värmland.

I Värmland är utbudet av besöksmål med koppling till kultur stort. Det finns många museer, konsthallar, restauranger och hotell med koppling till musik, film, författare och deras litteratur samt svenska konstnärer och deras konst är oändlig, t.ex:

Musikaliskt är Värmland en riktigt upplevelserregion. Här finns allt från stora konserter, festivaler som Putte i Parken och Arvika Hamnfest till teateruppsättningar i världsklass. Västanå Teater, Wermland Opera, Värmlandsteatern och Säffleoperan erbjuder ett mångfacetterat och varierat utbud som lockar besökare från både när och fjärran.

Dans och musik hör ihop. I Uddeholmsladan kan du både gå på konsert och bjuda upp till dansbandstoner i den magnifika ladan som rymmer 1000 personer. Olssons Brygga i Arvika har ett fullspäckat musikprogram som bjuder besökaren på ett varierat utbud hela sommaren. I Ransäter samlas tusentals spelmän och besökare under Ransätersstämman som vuxit till att bli en av Sveriges största spelmansstämmor och i år fyllde stämman 50 år. Bälgspel vid landsvägskant, en av världens största dragspelsstämmor och skådespelet Värmlänningarna spelas också på Ransäters Hembygdsgård. Musik är Värmlands melodi, och du får heller inte missa Fryksdalsdansen på Kolsnäs när du dansar genom Värmland.

– Levande kultur och en spännande historia är något du kan hänföras av när du befinner dig i Värmland. Värmlands kultur är folklig, frigjord och levande. Här är platsen där du kan inspireras av Värmlands musik och kulturskatter och samla på dig inspirerande upplevelser. Res genom ett varierat utbud av kultur, konst och historiska upplevelser och stanna till på en trevlig plats för en övernattning eller två, säger Mia Landin.

Här kan du se den värmländska filmen från Cover Värmland


Om Visit Värmland

Visit Värmland arbetar för besöksnäringen i Värmland. Våra tillgångar är våra medlemmar; företag, föreningar, organisationer och kommuner som tillsammans jobbar för att stärka och utveckla en hållbar värmländsk besöksnäring.


Kontaktpersoner

Mia Landin
Vd
Mia Landin
Jenny Nohrén
Kommunikatör
Jenny Nohrén
Andreas Norum
Projektledare Visit Värmland
Andreas Norum
Projektledare
Niclas Wikman